دوگانگی در رکود بازار سهام

دوگانگی در رکود بازار سهام
هفته گذشته همانطور که انتظار میرفت بازار سهام روند کمنوسانی را سپری کرد و در مجموع افت ۰٫۲ درصدی را تجربه کرد.
شاخص کل بورس تهران ۱۴ روز معاملاتی است که در کانال ۶۱ هزارواحدی نوسان میکند که در کنار حجم و ارزش پایین معاملات روزانه بیانگر تداوم فضای رکودی است.
هرچند پایان هفته گذشته، رشد نسبی در بازار سهام مشاهده شد، اما عمده کارشناسان با توجه به ضعف معاملاتی و نبود نقدینگی این رشد را پایدار ارزیابی نمیکنند.
شاید مهمترین ریسک پیش روی بورس را بتوان گزارشهای ششماهه شرکتها ارزیابی کرد که به علت رکود اقتصاد داخلی و وضعیت نامطلوب اقتصاد جهانی (به ویژه از منظر قیمت کالاها) نمیتواند نویدبخش شرایط مطلوبی باشد.
بر این اساس، هرچند تا حدود زیادی قیمت فعلی سهام، اثر این گزارشها را در خود دیده است، اما کماکان برخی نگرانیها از کاهش بیش از تصور سودآوری شرکتها وجود دارد.
بنابراین، شاخص کل برای حفظ سطح ۶۱ هزارواحدی در این روزها مسیر دشواری را سپری میکند، سطحی که از نگاه تکنیکال نیز بسیار قدرتمند محسوب میشود و در صورت شکست میتواند ریزشهای بیشتری را رقم زند.
از منظر بنیادی نیز ریزشهای بیشتر به معنای کاهش غیرمعمول نسبتهای بنیادی نظیر قیمت بر درآمد (P/E) بازار است که ممکن است هراس بیشتر سهامداران را نیز به همراه داشته باشد.
در سمت دیگر اما، دو نکته نویدبخش به ویژه در هفته گذشته به چشم میخورد. نخست آنکه بازارهای جهانی رشدهای نسبی را در هفته گذشته تجربه کردند؛ بهطوری که نفت به سطوح ۵۰دلاری نزدیک شد و در بازار فلزات اساسی نظیر مس نیز تحرکاتی مشاهده شد.
با توجه به وابستگی شدید اقتصاد کشور و به ویژه بازار سهام به قیمت کالاها، این موضوع میتواند خوشبینیهایی را در این بازار ایجاد کند.
شوکهایی که بعضاً در سمت عرضه کالاها در سطح جهانی به چشم میخورد یا پیشبینی میشود، این انتظار چرخش قیمتها را به وجود میآورد.
تا جایی که حتی برخی را به یاد شوکهای سمت عرضه در سالهای ۲۰۰۳-۲۰۰۲ میاندازد (مثال بازار مس در آن زمان)، اما باید در نظر داشت فارغ از این شوکهای عرضهای، در سالهای قبل رشد پرشتاب تقاضا را با لیدری چین شاهد بودیم که جهش قیمت کالاها را نیز به همراه داشت.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از اقتصاد، این در حالی است که در شرایط کنونی چنین وضعیتی دور از انتظار بوده و چین به شدت با کُند شدن رشد اقتصادی مواجه است. بنابراین، بازگشت سریع قیمت جهانی کالاها انتظار نمیرود.
با این حال، این وضعیت بیان میکند ریزش بیشتر نرخ کالاها نیز دور از انتظار است و شکستن کفهای قیمتی که عمده کالاها ثبت کردهاند، کاری دشوار است.اما دومین مسالهای که در بازار سهام جذابیت را نشان میدهد، نزدیک شدن نرخ ارز به سطوح ۳۵۰۰تومانی است.
نگاهی اجمالی به صورتهای مالی شرکتهای بورسی بیان میکند که عموم آنها اعدادی بین ۳۳۰۰-۳۰۰۰ تومان را برای تسعیر نرخ ارز در نظر گرفتهاند.
بنابراین، با توجه به آنکه حدود ۵۰ درصد شرکتهای حاضر در بورس تهران نرخ فروش محصولات وابسته به نرخ ارز دارند، این رشد نسبی قیمتها میتواند نویدبخش افزایش سودآوری آنها باشد.
منبع : اقتصاد آنلاین