اقتصاد دیگر مردانه نیست!
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب
زنان نیمی از جمعیت جامعه ایرانی را تشکیل میدهند و تجربه نشان داده فرصت های آزمون و خطا برای حضور در عرصه های مختلف عمدتا در اختیار مردان قرار می گیرد. با این حال، برخی زنان در سال های اخیر از فرصت هایی همچون بازار های صادرات استفاده کرده و فعالیت های زیادی در این حوزه داشتند اما به دلیل اینکه کشور تقریبا ۱۱ سال در تحریم اقتصادی و سیاسی بود، با چالش های فراوانی برای بروز تواناییهای خود روبهرو بودند.
اکنون که با آغاز اجرای رسمی برجام، کشور در حال ورود به فصل جدیدی از حیات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است، زنان به دنبال بهره وری از این فرصت برای اثبات هرچه بیشتر توانمندی های خود هستند و از این رو و همزمان با روز صادرات، جمعی از بانوان کارآفرین و فعال درحوزه صادرات ، به بررسی اقدامات صورت گرفته از سوی زنان در حوزه صادرات و زمینه های بسط آن در شرایط پسا تحریم پرداختند.
فخرالسادات محتشمی پور، رئیس گروه ارتباطات انجمن زنان مدیر کارآفرین در این نشست با اشاره به حضور زنان در عرصه تجارت اظهار داشت: متاسفانه آمار دقیق و تفکیک شده ای از واردات وصادرات زنان تاجر موجود نیست. نمی دانیم چند درصد از بازرگانان فعلی زن هستند و آیا بیشتر در حوزه واردات متمرکز ند یا در حوزه صادرات. به عنوان یک نهاد مدنی و در آستانه ۱۱ ساله شدن انجمن زنان کارآفرین در حال تمرکز و تخصصی تر کردن حوزه ها هستیم. وی با تاکید بر تلاش انجمن زنان کارآفرین بر حمایت از زنان صادرکننده و تاجر افزود: این صنعت نیازمند به استانداردسازی است. محتشمیپورهمچنین به جای خالی صادرکنندگان صنایع دستی زنان که انحصارا متعلق به بازارهای ایران در عرصه بینالمللی است اشاره کرد و افزود: به این بخش در صادرات کمتر توجه شده است. وی بر نیاز به توجه و حمایت دولت از زنان صادر کننده تاکید و تصریح کرد: باید این افراد را شناسایی و از آنها حمایت کنیم و برای قابلیت و توانایی های موجود زمینه سازی های لازم صورت گیرد.
زنان در پسا تحریم بیشتر دیده شوند
مهوش طیرانی، فعال اقتصادی حوزه زنان در این نشست به بیان چالش ها و مشکلات پرداخت و گفت: در سال های گذشته و به خصوص در دولت قبل، به شدت به خاطر تصمیمات دولت، تغییرات دایم قوانین و جریان های متفاوت افت و خیزهای بسیاری داشتند. صادرات حوزه پتروشیمی سال ها در انحصار بوده و در ۱۰ سال گذشته کم کم به بخش خصوصی اجازه فعالیت داده شده و در همین دوران تمرکز اصلی ما بر بازارهای بزرگ ترکیه و بعد چین بوده است. در بخش واردات مستمرتر بودیم چرا که محدودیت های واردات برای بخش خصوصی کمتر بوده است. سال گذشته رکورد صادرات ۱۰ هزار تنی داشتیم اما امسال مسائلی چون تحریم ها متاسفانه باعث شده فروش بسیار کم شود و این نوسانها و همچنین مشکلات بخش گمرک، عدم نقدینگی و حمایت های صنفی و دولتی باعث از دست دادن و عدم ماندگاری مشتری ها در این حوزه شده است. مدیرعامل شرکت نویان بسپار با بیان اینکه حضور زنان در عرصههای اجتماعی و اقتصادی کشور باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد، درباره مشکلات دیگر صادرات اظهار داشت: نوسان ارزی، عدم رقابت برای تولید، نبود امکان تجارت با پول نقد، تغییرات مداوم قوانین داخلی و بین المللی باعث افت و خیز کسب و کار در حوزه صادرات صنعت پتروشیمی شده و همین مشکلات باعث شده امکان فعالیت تخصصی روی یک محصول را شرکت ها نداشته باشند و مدام بر اساس شرایط محصولات تغییر کرده و فعالیت های تخصصیتر بسیار کمتر در این بخش دیده می شود. امیدوارم با شرایط گذر پساتحریم، واردات محصولات شیمیایی همچنین مسائل حمل و نقل و فروش رو به بهبود برود. وی در ارتباط با مشکل تولید کننده ها افزود: فضای کسب و کار است که مشکل دارد و این مسئله را همه از خود تولید کننده، دولت، شرکت ها و سازمان های بزرگ دنیا که در حال ارزیابی همه کشورها هستند می دانند. کار تولید سودآور نیست و وارد کردن و تولید نکردن سودآورتر است. اگر می خواهیم به اشتغال و تولید کمک کنیم، باید سرمایه گذاری کنیم و همه اینها باز هم نیازمند بهبود و توسعه فضای کسب و کار خواهد بود. متاسفانه سیستم در جهت تسهیل کارهای تولیدی نیست و در چنین فضایی تولید کردن آنقدر با مسائل و مشکلاتی روبه رو ست که کمتر کسی در این شرایط تمایل به ورود به بازار تولید خواهد داشت. نکته مهم این که اگر قرار است چیزی مطالبه کنیم آن است که ابتدا مقرراتزدایی صورت گیرد.
حضور زنان، فضای تولید و اقتصاد را رقابتیتر می کند
شایسته نیک منش دیگر فعال اقتصادی در حوزه زنان نیز در این نشست در رابطه با چالش های کسب و کار زنان به ویژه در حوزه صادرات اظهار داشت: به عنوان تولیدکننده و صادرکننده می خواهیم در تمام بخشها کالاهایی تولید کنیم که قابل رقابت در همه زمینهها باشند اما با مشکلات عدیده ای همانند بحث قیمت تمام شده کالا روبه رو هستیم که با عوارض و گمرک و حمل و نقل بسیار خصوصا در زمینه مواد غذایی باعث می شود قیمت تمام شده بالاتر برود و توانایی رقابت را متاسفانه در بازاراهای بین المللی کمتر کند. به همین جهت وارد بازارهایی که مختص فقط کشور ایران است و در سایر کشورها کمتر وجود دارد شدیم. وی در ادامه با بیان اینکه ۹۹درصد صنعت زرشک دنیا به کشور ایران اختصاص دارد و تنها یک درصد آن به آمریکا و قسمتی از کشور چین اختصاص دارد، گفت: این محصولات بازار رقابتی کمتری دارد یا با محصولات میوه ای و امثال آن توان رقابت بیشتری داریم. وی ابراز داشت: کشور ترکیه با شرایط مشابهی در این دوران محصولات مشابه بیشتری نسبت به ایران دارد و با توجه به اینکه به اروپا نزدیکتر بوده و محدودیت تحریم نداشته، توانسته سهم زیادی از بازارهای ایران را هم در این سال ها به دست بیاورد.
نگاه دولت به فعالیت های زنان جدی تر شود
نسرین فقیهی، مدیرعامل شرکت پرستو سیر شیراز نیز در این نشست به بیان چالش های تولیدکننده های بخش صادرات پرداخت که در ابتدا تمایل به تولید و رقابت بین المللی داشتند و اقدام به شرکت در نمایشگاه های بین المللی کردند.این فعال اقتصادی یکی از چالش های این حوزه را سیستم نظارتی دولت عنوان کرد و گفت: دولت از تولیدکنندهها و صادرکنندهها به ویژه در حوزه زنان حمایت ویژه ای نمی کند و امکان رقابت برابر بین تولید کننده و فروشنده یا واسطه فضای رقابتی بینالمللی را سخت و ناهموار کرده است.
تولید کننده ای که با دید صادرات محصول تولید می کند، به دنبال بهبود کیفیت و تداوم فروش و… است.
این مسائل را اگر با کشورهای دیگر بخواهد مقایسه شود، به عنوان مثال کشور ترکیه مشکل کالاهایی که قیمت تمام شده آنها بالاتر از استاندارد است را با دادن سوبسیدهای دولتی کنترل و رفع میکنند اما در ایران به علت تحریم ها، نداشتن علم کافی و عدم ارتباطات و وجود قوانین ناصحیح، دست و پاگیر میشود. وی در ادامه افزود: تلاش دولت به تنهایی برای حل این مسائل کافی نیست و اتاقهای بازرگانی می توانند در حل این مشکل و تسهیل قوانین و انسجام دادن به امور و…. بسیار موثر باشد. باید بسته های حمایتی برای هر صنف صادرکننده از طرف دولت وجود داشته باشد که درحال حاضر وجود ندارد و سودهای بانکی به صرفهتر و معقولانه تر از تولید است.
قانون