جهت مشاهده تحلیل ها

ورود / ثبت نام کنید

جهت ثبت نام کلیک کنید

همین الان

همین الان

وارد ارزدیجیتال شوید

جهت ثبت نام کلیک کنید

همین الان

وارد بورس ایران شوید

جهت ثبت نام کلیک کنید

سهامداران مبین را چند می خواهند؟

سهامداران”مبین”را چند می خواهند؟/گمانه زنی ها از محدوده قیمتی
بررسی ها نشان می دهد اکثر فعالان با در نظر داشتن همه واقعیت های پتروشیمی مبین و شرایط بازار ، قیمت هایی را مدنظر داشته اند و انتظار دارند این شرکت خاص و جذاب با کشف قیمت مناسبی عرضه اولیه شود.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، در پی اعلام عرضه اولیه ۷ درصد معادل ۹۹۷ میلیون و ۶۴۰ هزار سهم پتروشیمی مبین در بورس که امروز انجام می شود، گمانه زنی ها از قیمت مناسب هرسهم “مبین ” هم شروع شد و فعالان و سهامداران با در نظر گرفتن همه شرایط و مختصات این شرکت (که به دلیل ارایه خدمات سرویس های جانبی به دیکر شرکت های پتروشیمی در نوع خود شرکتی جدید و خاص بشمار می رود)، برآوردها و انتظاراتی را در این عرضه اعلام کرده اند.

در این میان ۸۵۵ میلیون و ۱۲۰ هزارسهم (۲۸۷ میلیون سهم جهت عرضه کارگری و تخصیص به کارکنان پتروشیمی مبین و سایر زیرمجموعه های هلدینگ خلیج فارس است) درفرآیند کشف قیمت و ۱۴۲ میلیون و ۵۲۰ هزار سهم دیگر هم بعد از کشف قیمت به مشتریان برخط اختصاص می یابد . سهمیه هر کد آنلاین هم ۱۰ هزار تعیین شده است.

قیمت های جذاب برای شرکتی خاص

عرضه اولیه “مبین” در شرایطی انجام می شود که اکثر فعالان با درنظر داشتن مواردی چون وضعیت بازار، کمبود نقدینگی ، تجربه متفاوت و متضاد دو عرضه اولیه سال ( سیمان خوزستان بدون بازدهی و فولاد هرمزگان با بازدهی حداکثر ۴۴ درصدی)، زیان سال گذشته ،کاهش تحرکات و فعالان و …. انتظار دارند سهامدار عمده این شرکت یعنی هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، حاضر به فروش با قیمت های مناسب باشد تا شاید با حضور موفق ” مبین” ، خون کم اما تازه ای وارد پیکر بی رمق بازار شود.

بررسی های بورس پرس نشان می دهد، اکثر کارشناسان و سهامداران با تکیه بر متغیرهای آشنا و قابل اتکایی چون پیش بینی سود ۶۷۱ ریالی هرسهم پتروشیمی مبین برای سال جاری، نسبت P/E حدود ۴ مرتبه ایی صنعت پتروشیمی و ۵ مرتبه ایی شرکت های بورسی ، وضعیت بازار ، لزوم اقبال پایدار بازار به “مبین” و کسب بازدهی مناسب و محاسبه قیمت با P/E کمتر از ۴ مرتبه،بهترین و شیرین ترین محدوده قیمتی را ۲۸۰ تا ۳۰۰ تومان اعلام کرده اند.

نظر یک کارگزار در مورد قیمت جذاب مبین

دراین رابطه ابوالقاسم آقادوست از کارگزاران و کارشناسان بازار سرمایه به بورس پرس گفت: با توجه به ماهیت عملیاتی این شرکت و تولید یوتیلیتی ( سرویس های جانبی) و خوراک مجتمع های پتروشیمی عمدتا اوره ساز همانند زاگرس، جم و پردیس، ثبات و رشد سودآوری برای این شرکت متصور است. کما اینکه در سال های قبل هم این قضیه اثبات شده است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، پتروشیمی مبین یکی از بهترین و بروزترین تکنولوژی های تولید یوتیلیتی کشور و خاورمیانه را در اختیار دارد و بازار مصرف آن تضمین شده و به نوعی نیروگاه هم تلقی می شود. همچنین در این شرکت ظرفیت عملی و توسعه ای بیشتری برای تحقق افزایش ظرفیت واقعی وجود دارد.
آقادوست با اشاره به عرضه اولیه مبین در شرایط کنونی بازار، خاطر نشان کرد: در کنار موارد مثبت فوق باید به نکاتی چون نامناسب بودن زمان عرضه ، نبود ریسک رقابت برای کسب کرسی سهامداری و ریسک تک سهامدار عمده داشتن و تصمیمات آتی سهامدار عمده ، مسئله اختلاف نرخ گاز محاسبه شده و تاثیر زیاد ان بر روی سود و ابهامات مالیاتی و عدم تعیین تکلیف مالیات سالهای ٩٢ و ٩٣ اشاره کرد.
وی ادامه داد: با این همه و با در نظر داشتن همه شرایط و ویژگی های مبین ،قیمت جذاب هر سهم این شرکت ۲۸۰ و حداکثر ۳۰۰ تومان بوده و قیمت های بیش از ۳۰۰ تومان، نمی تواند جذابیت چندانی برای خریداران داشته باشد.

“مبین” بیش از ۳۰۰ تومان هم ارزنده است

اما گروه دیگری از فعالان با توجه به کم ریسک بودن پتروشیمی مبین و وجود مشتریانی دائمی، در پیش رو بودن مجمع سالانه در تیرماه و احتمال تقسیم سود حدود ۵۰ تومانی هر سهم ، برآورد سود حدود ۸۰ تومانی هر سهم برای سال مالی آینده، در پیش رو بودن آینده مثبت، تجربه عرضه های اولیه موفق شرکت هایی چون پارسان و در نظر گرفتن نگاه برنده – برنده ، براین باورند قیمت هر سهم این شرکت بیش از ۳۰۰ تومان هم ارزنده است.

این گروه معتقدند درصورتی که کشف قیمت هر سهم بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ تومان باشد و عرضه دیگری در روزهای بعد نباشد، می توان به اقبال بازار امیدوار و در آینده ایی نه چندان دور ، شاهد کسب بازدهی مناسب بود.

گمانه زنی ها از قیمت مدنظر سهامدار عمده

اما از سوی دیگر گمانه هایی هم از نظر سهامدار عمده برای عرضه مناسب ” مبین” مطرح شده است. به طوریکه با توجه به اعلام مدیران هلدینگ پتروشیمی فارس مبنی بر حفظ منافع سهامداران و داشتن هوای این گروه مخصوصا” سهامداران حقیقی، برخی از قیمت های ۴۰۰ تومانی هر سهم مبین و در نظر داشتن تخفیف ۳۰ درصدی سخن گفته اند. در صورت درست بودن چنین گمانه ایی ، می توان امروز شاهد کشف قیمت مناسب بود.

اما درحالی هنوز نظر قطعی در مورد قیمت مدنظر سهامدار عمده وجود ندارد که برخی تصمیم گیرندگان هم به قیمت های بیش از ۳۵۰ تا ۴۰۰ تومانی هر سهم “مبین” نظر داشته و بر آن تاکید کرده اند. بنابراین باید آماده چنین قیمت های از سوی طرف عرضه بود. هرچند با احتمال کم.

نظر نهایی با طرف تقاضا و سهامداران است

براساس این گزارش، با این همه در شرایطی باید منتظر رای نهایی و نظر سهامدار عمده و تلاش های مدیران بورس در کمک به کشف قیمت مناسب هر سهم “مبین” بود که دیروز امیر حمزه مالمیر معاون شرکت بورس به نکته ایی مهم اشاره کرد و به بورس پرس گفت: سهامدار عمده و عرضه کننده هر شرکتی، کف و سقفی را برای قیمت گذاری دارد اما آنچه اهمیت ویژه ایی دارد، واکنش طرف تقاضا و ارزیابی های لازم از قیمت واقعی و منطقی سهام است .به همین دلیل اگر سرمایه گذاران با برخورداری از تحلیل و شناخت از شرکت ها ، اقدام به ارایه تقاضاهای منطقی کنند، طرف عرضه کننده هم حاضر به عرضه سهام با قیمت های مناسب خواهد شد.

بر پایه این گزارش، بنابراین باید منتظر صف آرایی دو طرف عرضه و تقاضا در میدان عرضه پتروشیمی مبین بود. میدانی که انتظار می رود سهامدار عمده با در نظر گرفتن شرایط بازار و سهامداران و همه مزایا و ویژگی های پتروشیمی مبین ، قیمتی را برای عرضه اولیه “مبین” قرار دهد که ضمن پاک شدن خاطره ناخوشایند نخستین عرضه اولیه سال ( سیمان خوزستان) به بهبود بازار و مهمتر از آن به آینده روشن و مثبت پتروشیمی مبین و سایر شرکت ها مخصوصا” هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس بینجامد.

همچنین از کارگزاران و سهامداران انتظار می رود با در نظر داشتن همه واقعیت ها به گونه ایی رفتار کنند که در آن نه نشانه ایی از هول و عجله و حرص خرید سهام عرضه اولیه و اقدام به خرید با هر قیمتی باشد و نه اینکه تجربه عرضه اولیه فولاد هرمزگان تکرار شود.

با این همه برخی نشانه ها حکایت از آن دارند که عرضه اولیه امروز ، به خاطره ایی خوش بازار تبدیل خواهد شد و شاید نتوان انتظار شگفتی دیگری داشت اما خواهد توانست رضایت فعالان را به دست آورد. موضوعی که صحت و سقم آن در آینده ایی نه چندان دور مشخص خواهد شد.

با ارایه تحلیلی جامع بنیادی انجام شد:
ارزیابی یک شرکت کارگزاری از محدوده قیمتی هر سهم “مبین”
در آستانه عرضه اولیه پتروشیمی مبین ، یک شرکت کارگزاری با ارایه تحلیلی جامع بنیادی، محدوده قیمتی مناسب هر سهم این شرکت را ارزیابی کرد.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، در آستانه عرضه اولیه پتروشیمی مبین ، شرکت کارگزاری پارسیان با ارایه تحلیلی جامع بنیادی، محدوده قیمتی مناسب هر سهم این شرکت را ارزیابی کرد.

شرکت پتروشیمی مبین در تاریخ۲۴/۱۱/۱۳۷۷توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاسیس و به شماره ۸۳۷ در اداره ثبت شرکت های شهرستان کنگان به ثبت رسیده است. در اجرای تصویبنامه هیات وزیران مورخ ۰۴/۱۲/۱۳۸۶ نام شرکت در فهرست شرکت های قابل واگذاری قرارگرفت. درجلسه ۱۴۴ هیات واگذاری در سال ۱۳۸۸ این شرکت به عنوان یکی از شرکت های زیر مجموعه صنایع پتروشیمی خلیج فارس) قرار گرفت و سپس در تاریخ ۱۰/۰۵/۱۳۸۹ توئسط هیات مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی به تصویب رسیده و مالکیت ۱۰۰درصد سهام در سال ۱۳۹۱ به شرکت ملی صنایع پتروشیمی انتقال یافت. پس از واگذاری۴۰%سهام هلدینگ به سهام عدالت و نیز عرضه ی ۵% سهام ایشان جهت کشف قیمت و نهایتاً عرضه ۱۷% سهام هلدینگ در تاریخ ۲۸/۱۲/۱۳۹۲ عملا شرکت مذکور و کلیه شرکت های تابعه منجمله شرکت پتروشیمی مبین، خصوصی گردیدند.

موضوع فعالیت های اصلی:

سرمایه گذاری، احداث، راه اندازی-و بهره برداری ازکارخانجات صنعتی، توسعه، نوسازی، تعمیرات و نگهداشت، تحقیقات، آزمایشات، پژوهش، بسته بندی و غیره به منظور تولید، بازاریابی، فروش، صدور محصولات پتروشیمی، ذخیره، واردات و صادرات و تبدیل کلیه مواد پتروشیمی و پتروشیمیایی و فرآورده های فرعی و مشتقات نفتی به مواد اولیه صنایع پایین دستی و غیره و انجام کلیه ی فعالیت های تولیدی، صنعتی، فنی و مهندسی و بازرگانی که بطور مستقیم و یا غیر مستقیم مربوط به عملیات مذکور می باشد.

سرمایه و ترکیب سهامداران:

سرمایه شرکت در حال حاضر عبارت است از ۱۴,۲۵۲ میلیون سهم ۱٫۰۰۰ ریالی بانام تماما پرداخت شده. تغییرات سرمایه از بدو تاسیس شرکت به شرح زیر است.

تغییرات سرمایه:

ترکیب سهامداران:

در صنعت نفت متداول است که یوتیلیتی یا سرویس های جانبی به صورت یک واحد در داخل هرمجموعه پالایشگاهی و پتروشیمیایی دیده شود. از طرف دیگر به دلیل اهمیت نقش این سرویس ها در فعالیت بهینه پالایشگاهها و مجتمع های پتروشیمی، در هر بخش از واحد یوتیلیتی یک یا چند دستگاه به صورت ذخیره نیز دیده می شود، تا اگر زمانی یکی از دستگاه های آن بخش به هر دلیل از سرویس خارج شد، آن مجموعه ی پالایشی و یا پتروشیمیایی از حرکت و فعالیت باز نایستد. در منطقه عسلویه به دلیل اجرای طرحهای متعدد پتروشیمی احداث واحد سرویسهای جانبی، آن هم با دستگاه های ذخیره در هرمجتمع پتروشیمی موجب افزایش هزینه ها و طولانی شدن زمان راه اندازی هر مجتمع می شد، لذا شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تجربه قبلی خود از منطقه ویژه ماهشهر اقدام به تاسیس شرکت پتروشیمی مبین و در پی آن احداث مجتمعی با همین نام در منطقه عسلویه جهت ارائه ی سرویس های جانبی به همه مجتمع های این منطقه کرد.

شرکت پتروشیمی مبین، یکی از بزرگترین یوتیلیتی های متمرکز دنیاست. این مجتمع مدرن صنعتی در فاز یک پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی در ۵ بخش مجزا و مساحت ۸۸ هکتار ساخته شده است. وظایف این واحدها شامل تولید و توزیع برق و بخار، تولید و توزیع اکسیژن، نیتروژن، هوای سرویس، هوای ابزار دقیق،تولید و توزیع آب شیرین، آب بدون املاح، آب سرویس، آب آتش نشانی و آب کولینگ، دریافت وتصفیه پساب های صنعتی و بهداشتی شرکت های پتروشیمی منطقه، سوزاندن پسماندهای مایع و جامد در کوره های زباله سوز، دریافت گاز از شبکه سراسری و تقلیل فشار آن و توزیع بین مجتمع های پتروشیمی است.

در حال حاضر شرکت پتروشیمی مبین به عنوان تنها تأمین کننده یوتیلیتی مصرفی شرکت های فعال در منطقه ویژه

اقتصادی پارس به شمار می رود به طوری که از قدرت انحصاری در این صنعت برخوردار است. با در نظر گرفتن طرح های در دست اجرا در منطقه ویژه اقتصادی پارس، برآورد می گردد که سالیانه به حجم تقاضای محصولات شرکت پتروشیمی مبین افزوده گردد و تا زمان احداث کامل از طرح پتروشیمی دماوند، تقاضا برای محصولات این شرکت روند صعودی داشته باشد.

جدول زیر برآورد تقاضای محصولات شرکت در سالهای آتی به همراه سهم بازار شرکت پتروشیمی مبین را نشان می دهد. برآورد می شود به طور متوسط سهم بازار شرکت پتروشیمی مبین از یوتیلیتی مورد تقاضای شرکت های واقع در منطقه ویژه اقتصادی پارس برابر ۵۶ درصد باشد.

همچنین در نمودار زیر نیروهای موثر بر افزایش قدرت چانه زنی مشتری در صنعت شرکت پتروشیمی مبین نشان داده شده است. عواملی از قبیل ادغام رو به عقب در بین شرکت های تولیدکننده محصولات پتروشیمی، اندازه مشتری، تغییر بدون هزینه تأمین کننده یوتیلیتی و غیره در این نمودار نشان داده شده است. عدد صفر نشان دهنده این است که عامل مورد نظر کمترین تأثیر را بر قدرت چانه زنی مشتری داشته و عدد ۵ بیشترین تأثیر را بر قدرت مشتری دارد. همانطور که نشان داده شده است این عوامل دارای کمترین تأثیر بر قدرت مشتری در برابر شرکت پتروشیمی مبین هستند. به دلیل هزینه بالای احداث مجتمع هایی نظیر این شرکت، ادغام رو به عقب در بازار شرکت پتروشیمی مبین صورت نمی گیرد و مجتمع های پتروشیمی سعی می کنند که یوتیلیتی مصرفی مورد نیاز خود را از یک مجتمع مرکزی که هزینه تولید پایینی دارد، خریداری نمایند. آنالیز بهای تمام شده شرکت های پتروشیمی نشان می دهد که به طور متوسط حدود ۲ درصد از بهای تمام شده محصولات شیمیایی را هزینه خرید یوتیلیتی تشکیل داده است، به طوری که این سهم باعث شده است تمایلی از سوی مجتمع های پتروشیمی برای خریداری و احداث مجتمع تولیدکننده یوتیلیتی وجود نداشته باشد. از این رو عامل ادغام رو به عقب اثری بر قدرت چانه زنی مشتری در این بازار ندارد.

شایان ذکر است در حال حاضر دو شرکت پتروشیمی دماوند و شرکت تولید برق مپنا عسلویه در منطقه ویژ اقتصادی پارس به عنوان رقیب اصلی شرکت پتروشیمی مبین به شمار می روند اما فعالیت این شرکت ها تهدیدی برای فعالیت شرکت پتروشیمی مبین محسوب نمی شود. شرکت پتروشیمی دماوند مستقر در فاز دو منطقه ی پتروشیمی عسلویه بوده و در حال احداث می باشد و شرکت تولید برق عسلویه مپنا تنها تولیدکننده ی برق بوده و محصول تولیدی خود را به شبکه سراسری برق به فروش می رساند.

هدف از احداث این مجتمع صرفه جویی در هزینه های سرمایه گذاری و تولیدی و کاهش بهای تمام شده انرژی مصرفی مجتمع های مستقر در منطقه بوده است. مجمتع پتروشیمی مبین بزرگترین طرح یوتیلیتی متمرکز کشور ایران بوده و در نوع خود یکی از بزرگترین پروژه های دنیا به شمار می اید که در سال ۱۳۷۹ در شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصویب و مهندسی تفصیلی آن توسط شرکت تکنیپ فرانسه انجام شده است. شرکت پتروشیمی مبین برای افزایش رشد و بازده دارایی ها تصمیم به عرضه مازاد تولیدات در بورس انرژی ایران را دارد.

ذینفعان :

ذینفعان این شرکت در واقع مشتریان آن هستند. مشتری اصلی شرکت پتروشیمی مبین مجتمع های پتروشیمی فا ۱ ، نظیر پارس، نوری، زاگرس، جم، آریا ساسول و … می باشند و شرکت همچنین به پتروشیمی های فاز ۲ ، نظیر مروارید، مهر و کاویان نیز یوتیلیتی ارائه می دهد.

مزیت های رقابتی

عمده ترین مواردی که جزء مزیت های شرکت به شمار می آید و می تواند منجر به رشد بیشتر شرکت شود به شرح زیر است:

برخورداری از بازار انحصاری
برخورداری از نیروی انسانی مناسب
به هنگام بودن تکنولوژی تولید
سهولت دسترسی به داده های تولید
استمرار تولید و تامین نیاز مشتریان بر اساس قراردادهای فیمابین

نقطه ضعف

وابستگی ارزی جهت تامین قطعات یدکی

واحدهای شرکت:

واحد تولید برق:

این واحد دارای هشت توربین گازی است که ظرفیت هر یک ۱۲۳ مگاوات می باشد. درصورتی که گاز مورد نیاز برای این توربین ها بنا به هر دلیل تأمین نشود، این امکان وجود دارد که به مدت یک هفته این توربین ها با گازوئیل به کار خود ادامه دهند.

واحد تولید بخار:

این واحد دارای ۸ بویلر بازیافت است و ظرفیت هر یک ۳۳۰ تن بر ساعت )ظرفیت کل۲۶۴۰ تن بر ساعت( است. همچنین سه بویلرکمکی هر یک با ظرفیت ۷۵ تن در ساعت نیز در این واحد وجود دارد.

واحد آب خنک کننده: این واحد برای تأمین آب کولینگ مصرفی شرکتهای پتروشیمی منطقه عسلویه است. از دیگر ویژگیهای این واحد وجود۲ دستگاه پمپ دیزلی برای آب آتشنشانی است که در صورت وجود حریق مورد استفاده قرار می گیرد.

واحد آب شیرین کن: این واحد تاکنون آب مصرفی مجتمع را تأمین کرده )برای تولید آب بدون املاح و آب کولینگ مداربسته و…(است. شامل ۵ دستگاه آبشیرینکن از نوع MED است که هر یک ۳۱۲ مترمکعب در ساعت ظرفیت دارند.

واحد آب بدون املاح: آب تولیدشده در این واحد برای تولید بخار در مجتمع استفاده می شود و بخشی از آن هم به شرکتهای منطقه ارسال می شود. ظرفیت تولید این واحد ۳۱ هزار متر مکعب در شبانه روز است.

واحد کندانس برگشتی: در این واحد دو مخزن ۱۲ هزار مترمکعبی وجود دارد که کندانس برگشتی از شرکتها را در آن ذخیره

می شود.

واحد تولید اکسیژن، نیتروژن و هوای فشرده: این واحد دارای دو بخش مجزا است. بخش تولید هوای سرویس و هوای ابزار دقیق که شامل تولید ۲۲ هزار مترمکعب بر ساعت هوای ابزار دقیق و ۸۵۰۰ مترمکعب بر ساعت هوای سرویس است. بخش دوم بخش جداسازی هوا و تولید اکسیژن و نیتروژن است. در این قسمت هم ۴ مجموعه وجود دارد که ظرفیت هر یک تولید ۴۲ هزار مترمکعب بر ساعت اکسیژن با فشار بالا و ۱۲۶۰۰مترمکعب بر ساعت اکسیژن با فشار متوسط و همینطور ۲۴۰۰۰ مترمکعب بر ساعت نیتروژن است. کمپرسورهای این بخش ۳۰ مگاوات در ساعت برق مصرف می کنند و جزء بزرگترین کمپرسورهای دنیا هستند.

واحد تصفیه پساب صنعتی : پتروشیمی مبین پسابهای شرکتهای پتروشیمی منطقه را دریافت می کند و حاصل فرایند تصفیه آب سرویس و بخشی هم به واحد زباله سوز هدایت می شود که این بخش را به کارخانه های سیمانی برای استفاده در فرآیند تولید آنها انتقال می دهند.

واحد ایستگاه گاز: گاز طبیعی مورد نیاز شرکت پتروشیمی مبین و سایر شرکتهای منطقه تا سقف یک میلیون مترمکعب در ساعت از شبکه سراسری تأمین می گردد. فشار این گاز متناسب با نیاز در ایستگاه تقلیل فشار تنظیم می گردد. طرح گازرسانی شامل ایستگاه گاز اصلی، ۷ واحد ایستگاه گاز فرعی و بیش از ۱۰ کیلومتر شبکه توزیع و انتقال گاز است.

مواد اولیه

خوراک مصرفی مجتمع پتروشیمی مبین آب و گاز طبیعی و برخی مواد شیمیایی و کاتالیست ها می باشد. آب مصرفی به میزان۳۸۲ هزارمتر مکعب از دریا برداشت می شود و گاز طبیعی نیز به میزان یک میلیون متر مکعب در ساعت از شرکت گاز استان بوشهر دریافت می شود.

نوع خوراک: گاز طبیعی

محل تامین خوراک: شرکت ملی گاز – شرکت گاز استان بوشهر

حجم قراردادی مبادلات: حداکثر یک میلیون متر مکعب در ساعت

مدت قرارداد:۲۵ سال

تاریخ شروع قرارداد: فروردین ۱۳۸۵

فرمول قیمت: بر اساس مصوبات دولت جمهوری اسلامی و مطابق با قیمت گاز طبیعی مصرفی در کشور

توضیحات: گاز طبیعی مصرفی شامل سوخت و خوراک مجتمع های پتروشیمی مستقر در فاز یک پتروشیمی واقع در منطقه عسلویه، از طریق پتروشیمی مبین تامین می گردد.

نحوه قیمت گذاری محصولات/خدمات

نحوه قیمت گذاری محصولات و خدمات شرکت به شرح زیر می باشد:

قراردادهای شرکت به صورت تیپ با شرکت های پتروشیمی عسلویه به شرح زیر منعقد می شوند. قیمت قراردادها بر مبنای فرمول تعیین قیمت فروش به صورت زیر تعیین می شود و هر ساله توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی به صورت ارزی ابلاغ می گردند. طبق قراردادهای منعقده، شرکت ها می توانند بر روی قیمت دیگری به جز ابلاغی های شرکت ملی صنایع پتروشیمی توافق نمایند.

نرخ فروش هر واحد محصول = ۵%*(( هزینه تمام شده هر واحد محصول+( تغییرات نرخ گاز* ضریب نرخ گاز)+ ( تغییرات نرخ تورم * ضریب نرخ تورم))

صورت حساب های فروش براساس نرخ ارز رسمی بانک مرکزی در پایان همان ماه تسعیر، تهیه و صادر می شود. همچنین نرخ فروش هرمتر مکعب گاز مصرفی مشترکین نیز براساس نرخ خرید از شرکت گاز استان بوشهر(نرخ گاز باضافه آبونمان، مالیات برارزش افزوده و عوارض گازرسانی به روستاها ) به علاوه ۳۵ ریال جهت جبران هزینه های شرکت(هزینه ی استهلاک سرمایه گذاری و تعمیر و نگهداری ایستگاه های اصلی و فرعی تقلیل فشارگاز و خطوط گازرسانی)، برای هر مترمکعب محاسبه و به حساب ایشان منظور شده است. همچنین خریدار باید وجوه صورت حسابهای صادرشده توسط فروشنده را ظرف حداکثر ۱۵ روز از تاریخ دریافت آن به حساب شرکت پتروشیمی مبین واریز کند. براساس دامنه مصارف تعیین شده در قراردادهای فیمابین با شرکت های مصرف کننده، ۸۰درصد میزان مصرف نشده سرویس های جانبی به عنوان دیماند شناسایی و به حساب ایشان منظور می گردد، به همین مأخذ درآمد مذکور از سرفصل سایر درآمدهای عملیاتی در صور تهای مالی ، به سرفصل فروش انتقال یافته است.

نرخ هر سرویس جانبی به ریال بوده به طوری که مبداً محاسبه دلار به ریال نرخ ارز اعلام شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در پایان هر ماه شمسی می باشد. نرخ سرویس های جانبی شرکت در سال ۱۳۹۳ به شرح جدول زیر است. لازم به ذکر است، نرخ ارز مفروض شرکت در بودجه سالیانه، برابر ۲۶,۵۰۰ ریال در نظر گرفته شده است. با احتساب نرخ ارز مفروض، قیمت سرویس های جانبی اصلی شرکت برای سال ۱۳۹۳ به شرح جدول زیر تعیین می شود.

در خصوص نرخ های ابلاغی سال ۱۳۹۳، به استثنا نرخ اکسیژن(مشتری عمده: پتروشیمی زاگرس) در خصوص سایر نرخ ها با خریداران توافق به عمل آمده است و ارقام به تایید مصرف کنندگان خدمات جانبی رسیده است. در ارتباط با اکسیژن بررسی های کارشناسی توسط انجمن صنفی صنایع پتروشیمی در حال انجام است که نرخ اعلامی توسط این انجمن، به عنوان نرخ مورد توافق در نظر گرفته خواهد شد. شرکت برای پیش بینی نرخ محصولات در سال ۹۴ از نرخ دلاری محصولات با نرخ تسعیر ارز مبادله ای ۲۸۵۰۰ استفاده نموده است

در ادامه بررسی مقدار تولید و فروش و بهای تمام شده شرکت بررسی خواهد شد.

با توجه به نمودارها مشخص است که تولید و فروش شرکت طی سال های۸۸تا ۹۰روند صعودی داشته و در سال ۹۲ کاهش پیدا کرده که در سال ۹۳ بهبود یافته است.

نمودار ترکیب فروش شرکت در سال ۹۲ نشان می دهد بیشترین مبلغ فروش شرکت به ترتیب از محل فروش اکسیژن، گاز، برق، بخار و آب خنک کننده مدار باز و بسته است.

با توجه به نمودار مشخص است ترکیب فروش در نه ماهه سال ۹۳تغییر پیدا کرده و گاز سهم بیشتری را نسبت به قبل به خود اختصاص داده است. برق، بخار و اکسیزن در رده های بعدی قرار دارند. شایان دکر است بیشترین حاشیه سود شرکت از محل محصولات اکسیژن، برق، آب مدار باز و بسته و نیتروژن است و گاز حاشیه سود پایینی برای شرکت دارد.

هزینه مواد مستقیم مصرفی:

در شش ماهه ۹۳، ۴۶درصد هزینه سربار مربوط به هزینه گاز طبیعی، ۳۱درصد هزینه استهلاک و ۱۳درصد هزینه خدمات پیمانکاری بوده است.

بخش مهمی از مبالغ هزینه های عمومی اداری شرکت بابت خدمات پیمانکاری و حقوق و مزایا می باشد.

با توجه به نمودار مشخص است که روند سودآوری شرکت رو به رشد بوده است. اما مشخص است که شرکت از حاشیه شود بالایی برخوردار نیست. برای مثال حاشیه سود ناخالص شرکت در سال ۹۰ و ۹۱ بالغ بر۳۰ و ۲۱ درصد بوده که در سال ۹۲ به۴۶درصد افزایش یافته است. هم چنان حاشیه سود خالص در سال ۹۲ به ۴۱درصد رسیده است.

پیش بینی صورت سود و زیان:

مفروضات

برای پیش بینی مبلغ فروش شرکت دو سناریو در نظرگرفته ایم. در سناریو ۱ فرض شده است مقدار تولید و فروش کارشناسی سال ۹۴ برابر با بودجه شرکت باشد. در سناریو ۲ فرض شده است فاز ۳پتروشیمی پردیس به بهره برداری برسد و مقدار یوتیلیتی مورد نیاز که از مبین تهیه می شود مقدار تولید و فروش مبین را با توجه به یوتیلتی مورد نیاز برای هر واحد تولید بیشتر در پردیس افزایش دهد. برای نرخ های مورد نیاز سال ۹۴ از نرخ دلاری محصولات در سال ۹۳ و نرخ تسعیر ۲۸۵۰۰ ریال استفاده شده است. برای کارشناسی مبلغ فروش سال ۹۳ نیز فروش شرکت طی ۹ماهه و نرخ فروش میانکین ۹ماهه مورد استفاده قرار گرفته است.

برای پیش بینی بهای تمام شده مواد مستقیم نیز دو دو سناریو در ۴بخش تعریف شده است.

سناریو ۱ بخش ۱، مقدار تولید برابر بودجه شرکت و نرخ ها برای سال ۹۴ برابر با نرخ ۹ماهه سال ۹۳ باشد.

سناریو ۱ بخش ۲ مقدار تولید برابر بودجه شرکت و نرخ ها با توجه به نرخ تسعیر ارز مبادله ای و افزایش نرخ گاز افزایش یابد.

سناریو ۲ بخش ۱، فاز ۳پتروشیمی پردیش در نیمه دوم سال ۹۴ به بهره برداری رسیده و نرخ ها برای سال ۹۴ برابر با نرخ ۹ماهه سال ۹۳ باشد.

سناریوو ۲ بخش ۲، فاز ۳پتروشیمی پردیش در نیمه دوم سال ۹۴ به بهره برداری رسیده و نرخ ها با توجه به نرخ تسعیر ارز مبادله ای و افزایش نرخ گاز افزایش یابد.

شایان ذکر است شرکت پتانسیل بسته بندی و صادرات آب شیرین را دارد.

نتیجه گیری:

با توجه به پیش بینی کارشناسی و ظرفیت ها و ریسک های موجود در شرکت به نظر میرسد قیمت بین ۲۸۰ تا ۳۰۰ تومان با توجه به نزدیک بودن به مجمع سال ۹۳ شرکت قیمت مناسبی برای عرضه سهم باشد.

 

3 دیدگاه برای “سهامداران مبین را چند می خواهند؟”

    1. سلام
      سایت ضربان بورس بروز رسانی شده است
      تحلیل دلار سکه فارکس ارزدیجیتال
      خروجی فیلتر
      همینک ثبت نام کنید
      zarabanebourse.ir/login

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *