خانواده به عنوان اصلیترین و ابتداییترین رکن از ارکان جامعه همواره از سوی اندیشمندان و متفکّرین مورد توجه بوده است. چرا که رشد و تعالی هرچه بیشتر آن به صورت مستقیم بر سیر پیشرفت یک کشور موثر بوده و هست. این نهاد مقدس که سابقه تشکیل آن بسیار قدیمیتر از دیگر نهادهای اجتماعی است، به عنوان سلول بنیادین پیکرهی جامعه، به خاطر جایگاه بسیار مهم و اثرگذارش یکی از مواردی بوده که حضرت آقا در جایگاه رهبری جامعه اسلامی که هم واجد شأن حکمرانی بر امور کشور و هم حکمرانی بر دلها مردم جامعه است، نسبت به آن دغدغههای فراوانی داشتهاند.
این دغدغهها در قالب بیش از یکصد سخنرانی در مناسبتهای مختلف از جلسات خطبهخوانی عقد گرفته تا نشستهای اندیشهی راهبردی با موضوع زن و خانواده و جلسات با بانوان نخبه ایراد شدهاند و بیانگر دیدگاه ویژه ایشان پیرامون مسئله خانواده و سبک زندگی دینی در آن است.
اما گردآوری و ارائه این سخنرانیهای پراکنده در قالب یک مجموعه خواندنی و دلنشین که بتواند در اختیار گروههای مختلف جامعه قرار گیرد، یکی از موضوعاتی بود که در سال گذشته برای اولین بار از سوی موسسه صهبا مورد تو
جه قرار گرفت. این موسسه که تمرکز اصلی فعالیتهایش بر تحقیق و تفحص در منویّات و دیدگاههای مقام معظم رهبری است، با استفاده از روش کتاب سازی و با استفاده از مجموعهای از سخنرانی رهبری انقلاب، کتابی را به شیوه «ساخت یک جلسۀ مطوَّل مَطوی در محضر مقام معظم رهبری» تولید و منتشر کرده است و نام آن را «خانواده» گذاشته است. در واقع این روش با استفاده از یک پروسه چند مرحلهای تح
قیق در بیانات ایشان و با چینش خاص این بیانات در پشت سرهم یک جلسه سخنرانی طولانی و پیچیده را پدید آورده است که خوانن
ده با مطالعه آن اصلاً احساس گسستگی در میان بیانات را ندارد و گویی که همه این سخنرانی طولانی در یک جلسه ایراد شده است.
خانواده با پیمان ازدواج پایهگذاری میشود و این زوج ستون اصلی حیاتیترین نهاد اجتماعی، یعنی خانواده را تشکیل میدهند. هر قدر روابط میان همسران بهتر، سالمتر و پر جاذبهتر باشد، زندگی شیرینتر و باصفاتر میگردد و فرزندان بانشاط و موفقی تربیت میشوند. سلامت، استحکام و اقتدار عاطفی و منطقی خانواده در گرو برخورداری اعضا از بصیرت و بینش اجتماعی و نیز آگاهیهای لازم در جهت سازندگی و پیشگیری از درگیریها، تضادها و کجرویهاست. بیتردید، خانوادههای لجام گسیخته و متزلزل، جامعه متزلزل را پدید میآورند. جامعهای که در آن نشانی از خانوادههای سالم یافت نشود، میزان طلاق روز به روز افزایش مییابد و به از هم پاشیدن نظام خانواده میانجامد. متأسفانه بخشی از زنان و مردان ما هنر زن بودن و هنر مرد بودن را بلد نیستند؛ یعنی مهارت اداره خانواده را یاد نگرفتهاند. میانگین زمان برقراری ارتباط کلامی همسران با یکدیگر و کودکانشان بسیار ناچیز و کم است و همین امر، سبب سردی فضای خانواده شده است. در این مجموعه، مهمترین مسائل مربوط به راهکارهای برقراری روابط سالم و سازنده در خانواده بررسی شدهاند که عبارتند از: عوامل تحکیم خانواده و زندگی سالم زوجها، ارتباط مطلوب همسران، جاذبهها و دافعهها، حقوق متقابل و اصول کلی رابطه بین والدین و فرزندان، مادر بزرگها و پدر بزرگها و دیگر اعضای خانواده که بر اثر ازدواج باهم آشنا میشوند. امید است توانسته باشیم در راه تحکیم نظام خانواده گامی هرچند کوچک برداشته باشیم.