تحلیل بنیادی

شسینا

فهرست محتویات :

·        معرفی شرکت

شرکت صنایع شیمیایی سینا در سال ۱۳۶۳ به ثبت رسیده و در سال ۱۳۶۹ شروع به بهره برداری نموده است. فعالیت این شرکت عبارتست از تاسیس واحدهای شیمیایی مشتق از موادی چون متانول و اتانول که شامل فرمالدئید، هگزامین، استالدئید، پارافرمالدئید و رزین های ملامینه و سایر محصولات مشابه می باشد. شرکت در ۲۵ اسفند ۱۳۷۵در بورس اوراق بهادار پذیرفته شده است. محل کارخانه شهر زرقان در استان فارس و۳۰ کیلومتری شهر شیراز می باشد.

·        موضوع فعالیت

موضوع فعالیت شرکت به شرح زیر می­باشد:

    تاسیس واحدهای شیمیایی مشتق از موادی چون متانول و اتانول که شامل فرمالدئید، هگزامین، استالدئید و پارافرمالدئید.

    واردات و صادرات مواد اولیه و ماشین آلات صنعتی مرتبط با موضوع فعالیت شرکت.

     سرمایه گذاری و مدیریت در سایر شرکت ها و انجام کلیه امور بازرگانی داخلی و خارجی.

    ارائه خدمات فنی و مهندسی به سایر شرکت ها.

  • بررسی جداول تولید و فروش شرکت

  • با توجه به جدول فوق که میزان تولید در سالهای گذشته، پیش بینی سال جاری و عملکرد ۹ ماهه شرکت را نشان می دهد به وضوح مشاهده می شود که تناژ تولید شرکت هر ساله کاهش یافته است. هر چند شرکت در سال جاری پیش بینی نموده که وضعیت تولیدی خود را بهبود می بخشد اما در ۹ ماهه نیز نتوانسته به ۵۰% از ظرفیت پیش بینی شده برسد (از نظر مقدار تولید). بنابراین در خصوص مقدار تولید قطعا شرکت باید در پیش بینی های خود تناژ تولید را کاهش دهد چرا که نمی تواند تا پایان سال (با توجه به وضعیت تولید ۹ ماهه) به تناژ تولید پیش بینی شده خود برسد.

  • جدول مقداری فروش

    • همانگونه که در جداول فوق مشاهده می شود هرچند میزان تولید در سالهای اخیر کاهش داشته اما به نسبت، مقدار فروش، کاهش بیشتری داشته است که این نشان از عملکرد نامناسب شرکت (یا نبود مشتری مناسب) خبر می دهد.

  • شرکت برای سال جاری ۴۰۸ میلیارد ریال فروش پیش بینی کرده اما در ۹ ماهه تنها ۲۲۰ میلیارد ریال فروش داشته است (پوشش ۵۴ درصدی) که اصلا مطلوب نمی باشد لذا انتظار تعدیل منفی با اهمیتی با توجه به میزان فروش آن در ۹ ماهه دور از انتظار نیست.

  • هرچند در سالهای گذشته محصول «فرمالین» بیشترین فروش را داشته (ریالی) اما به مرور درآمد حاصل از فروش «پارافرمالدئید» و «هگزامین» بیشترین مبالغ فروش را به خود اختصاص داده اند.

  • هرچند شرکت در سالهای ۹۴ و ۹۵ «رزین» تولید نکرده است اما با توجه به موجودی انبار، مقداری فروش داشته است.

  • حدود ۵۰% از فروش شرکت، فروش به مشتریان خارجی می باشد که بیشتر آن «پارافرمالدئید» می باشد لذا به همین منظور است که شرکت طی ۳ سال اخیر سعی در افزایش مقداری تولید آن داشته است.

جدول نرخ فروش

  • شاید بتوان عمده مزیت شرکت را افزایش نرخ فروش محصولات خصوصا در سال جاری دانست که تا حدود زیادی توانسته است وضعیت نامناسب مقدار فروش شرکت را پوشش دهد.

 

  • وضعیت نرخ فروش محصولات در سال جاری به قرار زیر می باشد:

نمودار نرخ فروش ماهیانه

  • همان گونه که در نمودار فوق نیز مشاهده می گردد، نرخ فروش محصولات (در مقایسه با سالهای گذشته) دارای رشد مناسب بوده است.

 

  • بررسی وضعیت بهای تمام شده شرکت

جدول بهای تمام شده

  • با توجه به جدول فوق، مواد مستقیم بیشترین سهم در بهای تمام شده را داراست. هرچند این سهم در سال ۹۲، ۸۶% بوده اما در ادامه کاهش یافته و در سالهای ۹۴ و ۹۵ به ترتیب ۷۴ و ۶۶ درصد شده است. عمده دلیل این کاهش هزینه مواد، مربوط به کاهش مواد مصرفی به دلیل کاهش میزان تولید بوده است.

  • با توجه به حفظ نیروی کار و افزایش سالانه نرخ حقوق، وضعیت هزینه دستمزد افزایشی بوده است.

  • در خصوص سربار ساخت نیز بیشترین افزایش مربوط به مواد غیرمستقیم می باشد که سبب افزایش نسبت آن در مجموع بهای تمام شده، شده است.

  • در خصوص مواد مستقیم مصرفی نیز لازم به توضیح است که ۹۰% آن مربوط به متانول می باشد. قیمت متانول در یکسال گذشته افزایش محسوسی داشته است بنابراین بهای تمام شده شرکت نیز افزایش چشمگیری (خصوصا در سال جاری) داشته است.

 

  • بررسی وضعیت صورت سود و زیان

صورت سود و زیان  مقایسه ای

  • همان گونه که در قسمت فروش اشاره گردید، میزان درآمد فروش سیری نزولی داشته اما نسبت حاشیه سود شرکت، تقریبا ثابت بوده است.

  • هزینه مالی شرکت در مقایسه با فروش، درصد ناچیزی می باشد اما با توجه به اینکه شرکت دارای حاشیه سود پایینی می باشد این رقم در مقایسه با سود خالص بسیار با اهمیت می باشد (گاهی از سود خالص نیز فراتر رفته است).

  • سود هر سهم شرکت در سالهای گذشته در حدود ۲۰۰ ریال بوده است. اما این رقم در پیش بینی های اعلامی توسط شرکت برای سال جاری ۴۸۱ ریال برآورد گردیده است.

نکته

شرکت در سال ۱۳۹۵ دارایی های ثابت خود را مورد تجدید ارزیابی قرار داده است و مبلغ آن را ۲۴۱٫۲۵۹ میلیون ریال افزایش داده است. این مبلغ در بخش حقوق صاحبان سهام و به سود انباشته شرکت اضافه گردیده است (مبلغ کنونی سود انباشته ۲۷۴٫۵۳۲ میلیون ریال می باشد).

 

نتیجه گیری

شرکت صنایع شیمیایی سینا (شسینا) از معدود شرکتهایی می باشد که در کشور از متانول به عنوان ماده اولیه استفاده کرده و آن را به سایر مواد شیمیایی مورد نیاز کشور و حتی صادراتی تبدیل می کند.

این شرکت در سالهای گذشته در زمینه تولید و فروش محصولات، سیری نزولی داشته و در نتیجه درآمد فروش و سود کمتری نسبت به سالهای قبل محقق ساخته است.

شرکت در بودجه سال ۹۶ میزان و درآمد فروش محصولات را خوشبینانه در نظر گرفته است. شرکت در ۹ ماهه تنها توانسته ۵۴ درصد از درآمد برآوردی خود را محقق سازد لذا این نظر عملکرد بسیار نامطلوبی داشته است. هر چند نرخ فروش محصولات در سال جاری افزایش مناسبی داشته اما ماده اولیه اصلی شرکت یعنی «متانول» نیز با توجه به نرخ های جهانی که مبنای قیمت گذاری داخلی نیز می باشد، افزایش قابل توجهی داشته لذا افزایش نرخ محصولات نتوانسته سود شرکت را به نحوی مطلوب بهبود دهد.

بنابراین با توجه به مطالب بیان شده به نظر نمی رسد شرکت بتواند در ۳ ماه باقیمانده سال جاری بودجه و سود پیش بینی شده را محقق یافته ببیند. لذا با توجه به پوشش نامناسب و همچنین افزایش بهای تمام شده به نسبت افزایش نرخ محصولات انتظار می رود سود پیش بینی شده نسبت به سود واقعی انحراف زیادی داشته و شاهد تعدیل منفی با اهمیتی از سوی سهم باشیم. احتمال محتمل بر این است که شرکت بتواند همچون سالهای گذشته، سود خالص هر سهم را در محدوده ۲۰۰ ریال برآورده سازد.

نویسنده : رسول جاویدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا